Türk Tipi Zaman Yönetimi

indirÜniversite öğrencilerinin ve gençlerin herhalde ortak hastalığı yapılacak her şeyi ertelemek ve son dakikaya bırakmaktır. Yapılacak ödevler, okunacak makale ve kitaplar, hazırlanılacak sınavlar için her şeyin son ana bırakılma eğilimi vardır.

Bu girdaptan çıkmanın sıra dışı bir yolu, yapacağımız şeye olan bakış açımızı değiştirmektir. Bir şeyleri zamanında değil, önceden yapmak insanı müthiş ölçüde rahatlatıyor.

Ekip arkadaşlarımdan biri üniversiteyi uzattıkça uzattı. Bir tane dersi de bir türlü veremiyordu. Sorarsanız bin tane de bahanesi vardı. Hoca şöyle, notlar yok vesaire. Sonunda bu soruna ilginç bir yaklaşımla el attım. Sonbaharda aldığı derste sorumlu olduğu bir kitap ve ders notları vardı. Kendisine vize sınavına kadar bütün kitabın ve notların akıl haritasını ve özetini çıkarmasını söyledim. Ardından da haftalık olarak hazırladığı akıl haritası ve özetlerini kontrol ettim. Birinci haftadan itibaren derse bu şekilde hazırlanmak onun için oldukça şaşırtıcıydı. Çünkü sıradan öğrenci ilk haftadan ders mi çalışır? Sonuç vizeden şahane bir not aldı. İzleyen haftalarda da tekrar yaptı ve finalde sınavını iyi bir notla geçtikten sonra üniversiteden mezun oldu. Bu arada bu sınava etkili bir şekilde hazırlandığı için kendine film izlemek, kitap okumak, arkadaşlarla buluşmak için istediği gibi zaman ayırdı.

Şimdi zengin bir adam düşünelim, bu zengin adam kendi lüksleri için zaman harcamaktan korkmaz. Lüks bir lokantada yemek yemek, bir yere taksiyle gitmek, pahalı bir elbise almaktan çekinmez. Çünkü bu yaptığı alışverişlerden sonra hala çok parasının kalacağını bilir. Öğrenciler de eğer sorumluluklarını zamanında değil, son dakika değil, çok önce yapacak olurlarsa işte bu zengin insan gibi istediklerini yapabilirler. Dönemin içinde yapılacak ödevler de belli, girilecek sınavlar ve tarihleri de… Bunların birçoğu için önceden hazırlık yapabilmek mümkün. Önceki dönemin notları okunabilir. Dersin kitabı ve hatta dersle ilgili başka ilgi çekici kitaplar okunabilir. Dersle ilgili varsa filmler izlenebilir. İlgili dergilere bakılabilir. Bu gayretin sonucunda öğrenci kendini derste göstermekle kalmaz, derse olan ilgisi sayesinde ödevlerini de zevkle önceden yapabilir. Bu da öğrencinin sınavda da başarılı olmasına yardım eder.

Bu tür bir hazırlık çalışması 4 yıl boyunca sürdürülürse öğrenci, işleri önceden yapma konusunda bir alışkanlık kazanır. Bu alışkanlık yüksek lisans, doktora veya iş hayatında da başarılı olmasına yardım eder.

İşlerin genel yapısı pek değişmiyor. Okulda ödevler, iş hayatında yetiştirilecek projeler ve işler var. Zamanla yaptığımız bu yarışta şampiyonluğa giden yol, Türk Tipi Zaman Yönetimi’ni terk etmekten geçiyor.

Share Button

Bir cevap yazın