Hangi Gruptasınız?

covertimeparadox250pxPhilip Zimbardo’nun Time Paradox-Zaman Paradoksu kitabına göre insanlar üç grupta altı farklı zaman perspektifiyle yaşıyorlar. Birinci gruptakiler Geçmişe olumlu ve olumsuz bakanlar; ikinci gruptakiler Şimdiki zamana odaklılar, bunlarda kendi içinde ikiye ayrılıyor Gününü Gün Etmek İsteyenler ve Sorumsuzlar. Üçüncü gruptakiler ise Gelecek odaklılar ve Yalan Dünyacılar.

Birinci gruptakiler Geçmişe Olumsuz Bakanlar; geçmişte yaşadıkları acılar, travmalar ve sıkıntılardan bir türlü kurtulamamış, bugünü ve geleceği sürekli olarak geçmişin o olumsuz deneyimleri üzerinden gören insanlar. Bu insanların kendi gelecekleri için atabilecekleri bir adım ve bu adımı destekleyebilecek enerjileri yok.

Geçmişe olumlu bakan insanlarsa nostaljik takılıyorlar. Onları mutlu eden şeyler geçmişten gelen izler, sesler ve tatlar. Nerde o eski bayramlar, o eski günler diyen insanlar. Aileleriyle birlikte olmaktan mutlu olan ama farklı bir gelecek için harekete geçecek cesareti ve enerjisi olmayan insanlar.

Şimdiki zamana odaklı olanların birinci grubu Sorumsuzlar. Olan bitene karşı yapabileceğimiz bir şey yok diyen, yaşadığı sorunlar hakkında sorumluluk almak yerine sürekli olarak başkalarını suçlayan insanlar. Öğretmen hatalı, trafikte diğer şoförler hatalı, sistem kötü, politikacılar kötü, mallar adi, işletmeciler üçkağıtçı diye şikayet eden insanlar.

Şimdiki zamana odaklı olanların ikinci grubu da gününü gün etmeye çalışanlar. Bunlar yarını hiç hesaplamadan para harcarlar. Onlar için en önemli şey zamanın güzel ve eğlenceli geçmesidir. Bu grupta yer alan birçok çocuğun sınırsız ölçüde bilgisayar oynamasının nedeni, yaşama felsefelerinin kendilerini anlık olarak tatmin etmeye ve eğlendirmeye dayalı olmasıdır. Yurt dışında çocuk yaşta hamile kalan kızlar da bu gruptadır. Çünkü anlık tatmine odaklıdırlar, bugünkü eylemlerinin yarın ki sonuçlarını hesaplamazlar. Ye, iç, yaşa hesap yapma onların yaşam felsefesidir.

Gelecek odaklı olanların ilk grubu, gelecek için hazırlananlardır. Altı gruptan en başarılı olanları bu gruptakilerdir. Bu insanlar plan yaparlar ve planlarını hayata geçirirler. Randevularına gecikmezler. Yapılacak iş listeleri kullanırlar. Evleri ve ofisleri belirli bir düzen içindedir. Eğer yapılacak bir iş varsa, eğlenmeye değil işlerine bakarlar. Yaptıkları şey hoşlarına gitmese bile, gelecekleri için yararlıysa o işi yaparlar.

Gelecek odaklı olanların ikinci grubu, “nasıl olsa ölcez, gitcez kasmaya gerek yok” diyenlerdir. Bu dünyanın geçici bir dünya olduğuna inanan onun için bu dünya için çok çalışmaya gerek olmadığını düşünen, meditasyon yaparak zaman geçirmeyi tercih eden bir gruptur bu.

Bu gruplardan en başarılı olanı tahmin edeceğiniz üzere Gelecek odaklı olanlardır. Yaptıkları planlar sayesinde kariyer başarısı gösterirler. Yükselirler, ekonomik bir refaha ulaşırlar. Bu sayede daha iyi evlerde yaşarlar, tatile gidebilirler, güzel arabalara binerler. Çocuklarını iyi okullarda okutmak için imkanları olur. Gelecek için hazırlık yaptıklarından gelecek şimdiki zamana dönüştüğünde onu en iyi şekilde değerlendirmek için imkanları olur.

Philip Zimbardo’nun çok geniş araştırmalara dayalı bu tanımlamasına göre hangi gruba giriyorsunuz, çevrenizdekiler hangi gruba giriyor? İçinde bulunduğunuz grubu değiştirmek ister miydiniz?

 

Share Button

Bir cevap yazın