Akıllı Şirketler

 

argeSony, Apple, Microsoft, Google ve Samsung gibi şirketler çapında bir şirketimiz olmasa da teknolojik üretim, yazılım geliştirme konularında çok sayıda Türki firmasının önemli gayretleri ve aldıkları sonuçlar var. Bunlardan biri de General Mobile şirketi. Akıllı telefon endüstrisinde General Mobile şirketinin Türk ortaklı bir şirket olduğunu yeni öğrendim. Daha önce yabancı menşeli bir firma sanıyordum. General Mobile şirketinin üst düzey yöneticisi Muzaffer Gölcü ile yaptığım görüşmede, bu firmanın telefonlarının Türkiye pazarında oldukça da önemli bir payı olduğunu keşfettim.

Yakın çevremdeki insanların birçoğu dünyanın en büyük markalarının telefonlarını kullandığı için General Mobile firmasının Türkiye pazarında elde ettiği başarının farkında değildim. Muzaffer Gölcü’nün Geçen yıl çıkardıkları telefon Discovery aylık ortalama 150 bin adet satışla Samsung ve Apple’ın önüne geçmiş. Discovery isimli telefondan bir buçuk yıl içinde 2,2 milyon adet telefon satışı gerçekleştirmişler. Görüşmemiz sırasında Muzaffer Gölcü’ye araştırma-geliştirme faaliyetlerini sordum. Telefon işinde araştırma-geliştirme faaliyeti, temelde global bir lojistik uygulaması şeklinde gerçekleşiyor. Çünkü telefon tek bir parçadan oluşmuyor. Ekran, işlemci, hafıza birimi, hoparlör, işletim yazılımı, uygulama gibi birçok unsur var. General Mobile şirketi en uyumlu çalışacak parçaları dünyadan tedarik ederek, ayrıca bir montaj fabrikasında birbirine bağlıyor. Ar-Ge bölümleri, bu parçaların en az pil harcayarak en hızlı şekilde performans göstererek, kullanıcı dostu bir şekilde çalışması için Android yazılım uyarlaması yapıyorlar.

Bütün bunları araştırma ve geliştirme faaliyeti saymayabilirsiniz, ama aslına bakarsanız Apple gibi bir firmada telefonun donanımını kendisi üretmiyor, onlarda tasarladıkları parçaları ve başka var olan bazı unsurları alıp onlar da bir fabrikada monte ettiriyorlar. Çünkü her akıllı telefon üreticisi ekranı, pili, işlemciyi, kamerayı ve diğer tüm unsurları kendisi üretemez. Bunların her biri ayrı teknolojiler. Bunların çoğunluğu başka üreticilerden temin edilir.

General Mobile firmasının son çıkardığı telefon Discovery Air, 98 gram ağırlığı ile Türk pazarının en hafif telefonu olmuş. Bir telefonun hafif ve ince olması, elbette tasarım açısından bir üstünlük. O kadar işleve sahip telefonların tüy kadar hafif olması ve giderek kağıt inceliğine yaklaşmaları insanı hayran bırakıyor.

Vestel firmasının çıkardığı Venüs marka akıllı telefonlarda Türk pazarında kısa süre önce sunulmaya başlandı. Bu telefonlar küresel ağabeyleriyle kıyaslandıklarında dünyanın en iyi telefonları olmayabilirler. Ama fiyat-performans ilişkisinde tatminkar bir seçenek sunmaları bakımından Türk halkının teveccühünü kazanıyorlar. Bu tür yüksek teknolojik üretim başlangıçları önemli, çünkü teknoloji sahasında dünya çapında firma olmak için bir yerden başlamanız gerekiyor. Çünkü teknolojik öğrenme yıllar içinde oluyor. Bir günde dünya lideri ve dünya liderlerinin takipçisi olmak mümkün değil. Bir yerden başlamak lazım. Vestel 1990’lı yıllarda yaptığı atılımla, General Mobile da 2006 yılında yaptığı önemli başlangıçla kendi teknoloji başarı öykülerini yazıyorlar. Erken çıkan yol alıyor. Umarım General Mobile gibi şirketler, akıllı saat ve akıllı gözlük endüstrilerinde de hızlı davranırlar.

Share Button

Bir cevap yazın