İnsan Kaynakları Müdürü’nün Beklenmeyen Sonu

 

netflixPatty McCord, Amerika’nın ve dünyanın en büyük film ve dizi izleme hizmetleri veren şirketlerinden Netflix’in 2000 yılında insan kaynakları / yetenek yöneticisi oldu. Patty şirkete başladığında şirket henüz 3 yaşındaydı. Netflix Kültürü – Özgürlük ve Sorumluluk başlıklı bir belgede anlattığı değerleri geliştirdi. Söz konusu kültürel değer ve prensipleri paylaştığı bu devrimci belge bugüne kadar internette 125 milyon kereden fazla indirildi. Bu belge başka bir şirkete gönderme yapan ilginç bir veriyle başlıyordu.

“Enron şirketinin girişinde ‘Dürüstlük, İletişim, Saygı ve Mükemmellik’ ifadeleri yazıyordu. Bunlar Enron’un değerleriydi ama gerçekte bunlara değer verilmiyordu. Enron’un liderleri dolandırıcılıktan cezaevine gittiler. Bir şirketin gerçek değerleri, o şirketin önde gelen çalışanlarının davranış ve kabiliyetlerine verilen değerlerdir. Biz Netflix olarak 9 davranış ve kabiliyete değer veriyoruz. İlk olarak sağlam bir muhakeme bizim için önemli. Bilgelik dolu kararlar, stratejik düşünme, sorunların kök sebeplerini bulabilme. İkinci olarak iletişim değerli, dinlemek açık ve saygılı bir iletişim değerli. Üçüncü olarak etki yaratma ve sonuç üretme önemli. Dördüncü olarak merak geliyor; müşterileri anlayabilmek, teknoloji ve iş alanında değişimleri merakla kavrayabilmek. Beşinci temel değer ise inovasyon yapmak, alışılmışları sorgulamak, işe yarar yeni fikirler bulmak ve yenilikçi pratik çözümler üretmek. Altıncı olarak bütün bunları yapabilecek cesarete sahip olmak önemli. Risk alacak, sıra dışı durabilecek, eylem yapabilecek insanlar gerek. Yedinci olarak tutku geliyor. Herkese enerji vermek, odaklanabilmek ve yılmamak için tutku gerekiyor. Dürüstlük sekizinci temel değer. Özeleştiri yapabilmek, eleştirileri kabul edebilmek, açıkça konuşabilmek çok kritik. Son olarak egosuzluk öne çıkan değer. Kibir yerine paylaşım, kendini öne çıkarma yerine takım çalışması, hizmet beklemek yerine hizmet etmek Netflix’in dokuzuncu temel değeri.

Bu felsefeyi ortaya koyan insan kaynakları müdürü Patty Cord’un tamamlayıcı bir değer seti daha var. Bu değer setindeki ilk madde sadakat. Şirket personeline, personel şirketine sadık olacak ve güvenecek. İkinci değer çok çalışma değil, akıllı ve sonuç üreten çalışma. Üçüncü olarak “zeki çıkarcılar değil, takım arkadaşları isteniyor. Netflix’te dördüncü olarak sorumluluk sahibi, içsel motivasyonu yüksek, inisiyatif alabilen insanlar arıyorlar.

Şirket birkaç yüz kişinin çalıştığı bir şirketten birkaç bin kişinin çalıştığı bir şirkete dönüşürken Patty Cord yukarıdaki değer setinin uygulanmasını sağladı. İşe alımlar ve terfiler hep bu değer setine göre yapılıyordu. Dünyanın en çok ziyaret edilen 45. sitesi olan Netflix’in kurucuları, şirketin milyarlarca dolar (2016’da 7 milyar dolar) ciro yapmasına, 75 milyon kadar müşteriye ulaşmasına yardımcı olan Patty Cord’u 12 yıl aradan sonra işten çıkardı.

İşte kapitalizm… Böylesine değerler yaratan, bir şirketin büyümesine imza atan bir kadın yönetici de işten çıkarılabiliyor. Elbette bu kadar zeki ve üretken bir kadın yönetici işsiz kalmaz. Hatta 12 yıldan sonra çıkarılması başka bir alanda kendini değerlendirmesi için hem onun hem de şirket için iyi bir şey. Çünkü her iki tarafa da yeni fırsat pencereleri açıyor.

Sonuç olarak iş hayatı güzel başlangıçlara, büyük mücadelelere ve beklenmedikler sonlara gebe. Başlayan her şey bitiyor, tıpkı bu yazı gibi.

Share Button

Bir cevap yazın