İftarlık Gazoz’dan Gençlere Dersler

 

Berat Efe ParlarYüksel Aksu’nun yönettiği İftarlık Gazoz filminin çocuk yıldızı Berat Efe Parlar’ı ilk kez Mesut Yar’ın programı “Burada Laf Çokta” gördüm. 12 yaşındaki Berat Efe filmin yönetmeni Yüksel Aksu, Cem Yılmaz ve filmin geri kalan ekibiyle çıktıkları programda çok ilginç diyaloglar karşımıza çıktı. Mesut Yar’ın “film işlerine ne zaman girdin” sorusuna, dört yaşında Tadella reklamı, Sigara karşıtı bir kamu spotuyla başladığını söyleyerek cevap verdi. Cem Yılmaz’ın “Bizden uzun kariyeri var” diye espri yaptığı Berat’ın rol aldığı film ve dizilerin miktarı inanılmaz. Berat Efe bugüne kadar Arka Sokaklar, Ezel, Fatmagül’ün suçu ne, Geniş Aile, Küçük Kıyamet, Düğün Dernek, Poyraz Karayel ve en son olarak İftarlık Gazoz’da rol almış. Bu liste benim kısaltarak yazdığım bir liste. Berat Efe’nin Mesut Yar’ın programında konuşmasını izlerseniz ne kadar olgun ve akıllı olduğuna şaşırırsınız. Cem Yılmaz Berat Efe için “Kendine iyi bakmış, yaşını göstermiyor, aslında 40 yaşında” diye şaka yaptığı Berat Efe gerçekten sıra dışı bir çocuk. Konuşmaları, duruşu ve mimikleri tam bir profesyonelin yansıması.

Berat Efe’nin kısa ama verimli yaşamından ne ders çıkarabiliriz? Birincisi çalışma hayatına bir an önce atılmak gerçekten çok önemli. Erken kalkan yol alır atasözüne uygun olarak olabildiğince erken çalışmaya başlamak gerek. Gençlerin en önemli eksiklikleri neler diye düşününce, ilk aklıma gelenler şunlar: Disiplinleri yok, sağlıklı iletişim kurmayı bilmiyorlar, çeşitli iş ve projelerde deneyimleri olmadığı için farklı işlerdeki insanların yaptıklarını, sorunlarını anlayamıyorlar ve dolayısıyla büyük resmi göremiyorlar.

Tabi erkenden iş hayatına atılalım derken, okulu bırakalım demiyorum. Okulun yanı sıra mümkün olduğunca çalışalım diyorum. Çalışma hayatına atılmanın bizi geliştireceğini anladığımız ilk anda hemen bir işe girmeye çalışmalıyız. Bu işin ne olduğu da o kadar önemli değil. Elbette yazılım veya oyun endüstrisi gibi çağdaş, geleceği olan bir iş kolu bulabilirsek ne ala, ama onu bulamasak bile emek yoğun bir iş bile olsa o işin bize katacaklarını hesaba katarak çalışmak lazım. Diğer bir deyişle emek yoğun olsa da bir eczanede ya da berber de çıraklık bile önemli birer iştir. Berat Efe “Öyle Bir Geçer Zaman ki” dizisinde Osman isimli karakterin denize düşme sahnesinde dublörlük yapmış. Köpekbalıklarıyla dolu bir havuza yüzme bilmediği halde dublör olarak atılmış. Şimdi bu örneğe bakarsak 12 yaşında Cem Yılmaz ile başrolü paylaşan bu çocuk, deyim yerindeyse emeğiyle, köpekbalıklarıyla savaşarak buraya gelmiş. Bu örneği şunun için veriyorum, yazıyı okuyan öğrenci arkadaşlar “Hocam film vardı da biz mi oynamadık?” demesinler, buldukları ilk işte çalışmaya başlasınlar.

İş hayatı insana sorumluluğu, disiplini, oturmayı kalkmayı, fırça yemeyi ve fırça yememeyi öğretir. Bunların yanı sıra insanların ne kadar tuhaf olabildiğini, ezilmenin ne demek olduğunu, haksızlıkları, ayak oyunlarını ve bunların üstesinden nasıl gelineceğini de öğretir. Elbette uzun yıllar farklı iş ve projelerde çalışan insanlar geniş bir çevrede edinirler. Bu olağanüstü öğrenme sürecine başlamak için bir an önce bir iş başvurusu yapmanızı öneririm.

Share Button

Bir cevap yazın