Güzel haberler…

guzel-haberler-kitap    Kimisi milyoner, kimisi çok ünlü olmayı hayal eder, bense çocukluğumdan beri semt ve üniversite kütüphanelerinin 24 saat açık olmasını hayal ederim.

Geçtiğimiz günlerde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ne bir konuşma için gittiğimde bu hayalimin gerçek olduğunu gördüm. Üniversitenin değerli ve vizyoner rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner’in girişimiyle üniversite kütüphanesi Türkiye’nin 24 saat açık olan ilk kütüphanesi olmuş. Erişilebilen eser sayısı 500 bini geçen üniversite kütüphanesinin yeni hedefi 1 milyon kitaba ulaşmak.

    Bitlis Valisi Veysel Yurdakul önderliğinde Bitlis’te ve Doğu Anadolu’da bir okuma ve eğitim devrimi gerçekleşiyor. Doğu Okuyor projesi kapsamında Bitlis Eğitim Tanıtım Vakfı Başkanı Ahmet Eren’in desteğiyle alınan 100 bin kitap ve 100 yazar Bitlis başta olmak üzere on ildeki öğrencilerle buluşuyor. Kitaplar önce çocuklara ulaştırılıyor. Ardından Bitlis’e giden yazarlar, kendi kitaplarını okumuş öğrencilerle yüz yüze gelip konferans veriyor. Bitlis Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Korkmaz’dan aldığım bilgilere göre eğitimde inanılmaz başarılar elde edilmiş. 2010 ve 2011 yıllarında Bitlis, LYS Türkçe-Sosyal alanında Türkiye birincisi olmuş. Bu küçük ilin başarısının arkasında neler var? Her okulun ve her öğrencinin hedefleri var. Öğretmenler, ailelerle birlikte çalışıyor ve öğrenciler hedeflerini yakalıyor. Okullarda her gün 20 dakika kitap okunuyor. Tüm öğrencilerin sosyal, sportif ve kültürel faaliyetlerde bulunması sağlanıyor. Bitlis’te yaşamış 24 ışık şahsiyetin hayat hikâyelerini ve eserlerini inceleyen çocuklar, kendilerine bir tür pusula ediniyor. Bitlis TV kanalı her gün öğrencilere dönük sayısal dersler içeren yayın yapıyor. Öğrenciler ayrıca Van Gölü kıyısında okuma kamplarına katılarak hem okuyor hem de spor yapıyor.

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde 30 bin kişi aynı anda Ahmet Arif’in ‘Hasretinden Prangalar Eskittim’ kitabındaki Anadolu isimli şiirini okuyarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeyi başardı. Artık Doğu Anadolu olumsuz haberlerle değil, eğitim ve kültür haberleriyle daha fazla anılacak gibi.

İzmir’deki Gediz Üniversitesi’nin kampüsüne her gittiğimde hayran oluyorum. Hobi olarak dünyadaki üniversitelerin kampüslerini gezen biri olarak Gediz Üniversitesi’nin muhteşem kampüsüyle gurur duyuyorum. Son ziyaretimde üniversitenin yenilikçi rektörü Prof. Dr. Seyfullah Çevik’in başkanlığında bir ekibin Güney Amerika’daki üniversitelerle işbirliği yapmaya başladığını öğrendim. Dünya ekonomisi değişirken BRIC (Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin) ülkeleriyle her alanda daha fazla işbirliğine ihtiyaç var.

Bazen bana öyle geliyor ki, dünyada iki tür insan var; tutucular ve değişimciler. Tutucular yeni bir şeyin niçin ve neden yapılamaz olduğunu ispatlamak, değişimcilerin önünü kesmek için ellerinden geleni yapıyor. Bilim, sanat, üniversite, bürokrasi, siyaset, iş dünyası her alanda bu insanları görüyoruz. Neyse ki, devir değişimcilerin devri… Değişeceğiz, çünkü gelişme değişimle mümkün oluyor.

Share Button

Bir cevap yazın