Eylemler, Sonuçlar ve İletişim

etki sonucİnsan hayatını basit anlamda ne belirliyor? Eylemlerimiz olduğu gibi yaşamımız belirliyor. Eylemlerde iki gruba ayrılıyor. Yaptığımız eylemler ve yapmadığımız eylemler. Bir öğrenci için, ders çalışmak yaptığı bir eylemdir, ders çalışmamak da yapmadığı bir eylemdir. Uygulamaya giren akıllı bir pazarlama stratejisi, özel bir firma için eylemdir, eğer babadan kalma usullerle pazarlama yapıyorsa bu da bir eylemdir. Yalan söyleyen bir çocuk, yalan söyleme eylemi içindedir. Yalan söylemeyen bir çocuk da, yalan söylememe eylemsizliği içindedir. Araba sürerken kısa mesaj yazan biri, kısa mesaj yazma eylemi içindedir, araba sürerken tüm dikkatini araba sürmeye veren biri de dikkat verme eylemi içindedir.

İnsanlar hayatları boyunca ne ekersen onu biçersin, ata sözüne uygun olarak, yaptıkları veya yapmadıkları eylemlerinin sonuçlarını yaşarlar. Ama çoğu zaman uzun vadeli düşünmedikleri için, eylemlerinin sonuçlarını dikkate almadan ana odaklanarak gündelik kararlarını verirler.

Üniversite sınavına hazırlanan bir genç, ders çalışmak yerine internette zaman öldürüyorsa sınavda da istisnai bir şey olmadıkça başarısız olacaktır. Çalışmak yerine hırsızlık yapmayı tercih eden biri, er ya da geç yakalanacak ve hatasının sonuçlarına katlanacaktır. Sigara ya da alkol içen biri de sonuçlarına katlanacaktır. Sağlıklı yaşamaya özen gösteren biri de yaptığı seçimin sonuçlarını yaşayacaktır. Kazandığı tüm parayı harcayan biri de, ekonomik bir kriz olduğunda sıkıntı içinde kalacaktır. Din, yapılan her eylemin bir sonucu olduğunu çok sık hatırlatır. İyi davranışlarla sevap kazananlar cennete, kötü davranışlarla günahlara karışanlar cehenneme gidecektir.

Çocuklara belki de en önce verilmesi gereken ders, yaptıkları ve yapmadıkları her türlü eylemin bir sonucu olacağıdır. Çünkü olası sonuçların farkında olan biri, istemediği sonuçlardan kaçınmak ve istediği sonuçlara ulaşmak için daha iyi seçimler yapabilir.

Bazen insan nefsine uyarak bazen de bilgisizlik dolayısıyla yanlış kararlar almaktadır. İnsanın yaşamında aldığı kararların birçoğu çevresindekileri etkiler. Bir çocuğun okul yaşamındaki eylemleri, okuldaki arkadaşları ve öğretmenlerini etkiler. İnsan sonuçlarını hesaplamadan yanlış eylemleri bile tercih etse, eğer çevresindekilerle sağlıklı iletişim kurabiliyorsa, nezaketliyse, iyi niyetli bir tutumu varsa çevresindekiler o yanlışı düzeltmek için yardımcı olabilir. Buna mukabil hem yanlış eylemleri tercih edenler hem de çevresindekilerle düşmanca geçinenler hatalarının sonuçları ortaya çıktığında hatalarının düzeltme şansı olmayacaktır. Dolayısıyla hayatı boyunca arkadaşları, akrabaları, aile üyeleri, iş arkadaşları, komşuları, devlet memurları, banka memurları ve akla gelebilecek herkesle nazik ve sağlıklı iletişim kuran kişiler işler ters bile gitse, hataları düzeltme şansı yakalamaktadır.

 

Share Button

Bir cevap yazın