Çılgın bir yer ve çılgın insanlar…

yenice01    Anlatacağım öykü, Safranbolu’nun hemen batısında yer alan bir ilçeden, Yenice’den. Gerede’den rampa aşağı indiğinizde Safrabolu’ya gitmek için sağa değil, sola dönerseniz Yenice’ye varıyorsunuz.

    Fatih Sultan Mehmet, “Buraları ne zaman aldık?” diye sorunca, “Hünkarım, yenice aldık, deyince bölgenin ismi ‘Yenice’ olmuş. Yıllar boyu tanıtımı da yapılmadığı için bölge, adı gibi yepyeni ve taptaze kalmış. Ancak bölgenin tek özelliği bu değil. Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı tarafından Avrupa’da biyolojik çeşitlilik bakımından korunması gereken 100 sıcak nokta belirlenmiş, 9 tanesi Türkiye sınırları içinde. Biri de Yenice Ormanları. Yenice, doğal yapısı itibarıyla orman yürüyüşü, kanyoning, çadırlı kamp, dağ bisikleti, kaya tırmanışı ve rafting gibi her türlü doğa sporu için uygun ve çılgın güzel manzaralar sunuyor. Fotoğraflara kaymakamlık web sitesinden bakabilirsiniz.

    Şimdi gelelim hikâyeye. Bundan 2 yıl önce 76 yaşında olan Ünal Tolun, bir gazete haberinde dönemin Yenice Kaymakamı Mehmet Fatih Çiçekli’nin Yenice’nin yürüyüş ve bisiklet rotaları hakkında bir kitap hazırlattığına ilişkin bir haber okudu. Eski Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanı olan Ünal Tolun, bu habere sevinerek tebrik etmek için Kaymakam Bey’i aradı. Kaymakam da kendisini Yenice’ye davet etti. Güzel bir buluşmadan sonra Yenice’nin bağlı olduğu dönemin Karabük Valisi Nurullah Çakır da Ünal Tolun’u Kaymakam Bey ile birlikte makamına davet etti. Hoş bir hasbihalin ardından vedalaşırken Vali Bey, neredeyse talimata yaklaşan bir öneri getirdi: “Kaymakam Bey, Ünal Bey’e Yenice’nin bir köyünden otel olarak işletmesi için bir ev tahsis edelim.” Valiliğin kontrolünde ne böyle bir ev var, ne de böyle bir yetki; ama iyi bir niyet var. Kaymakam Bey, Ünal Bey’i mimari özelliği olan ahşap Yenice evlerinden birini kiralayıp butik otel olarak işletmesi için yardımcı oluyor. Vali Bey’in amacı, Safranbolu’da onlarca muhteşem konak otel olarak turizme hizmet verirken, Yenice’de bir tane dahi özelliği olan bir otel bulunmadığı için Yenice’ye turistik bir otel kazandırmak. Çünkü kalacak yer olmadan turizm olmaz. Almanya’dan mimarlık derecesi olan Ünal Bey, bisiklet sevdasının yanı sıra daha önceden hem mimarlık hem de Antalya’da bir süre turizm tecrübesi olduğu için bu iş için uygun bir aday.

Ancak bu hikâyede sıra dışı olan birkaç yön bulunuyor. 76 yaşında bir insanın 15 yıllığına otel kiralaması ve o yaşında girişimci olması, bence olağanüstü. Ünal Bey’den iki şey öğreniyorum. Birincisi hayali ve amacı olan insanlar tutkuyla yaşarlar. Bunu düşünürken 85 yaşında yatırımlarına devam eden ve hayallerinden vazgeçmeyen İshak Alaton da geliyor aklıma. Bu arada maşallah diyeyim, Ünal Tolun’un 76 yaşındaki zindeliği yıllardan beri bisiklete binmeyi bırakmamış olmasından geliyor. Albergo isimli otelin işletme müdürlüğünü de başka bir eski bisiklet şampiyonu Cengiz Özdoğan yapıyor. O da ilerleyen yaşına rağmen son derece zinde.

Hem dönemin kaymakamı Mehmet Fatih Çiçekli’yi hem de Nurullah Çakır’ı ayrıca tebrik etmek gerekiyor. Bir gazete haberi okuyup tebrik için arayan bir insanı, yurdundan koparıp 76 yaşından sonra Yeniceli bir turizmci yaptıkları için. Kahramanmaraşlı Bilge rahmetli Çelebi Efendi, “Memlekete çılgınlar lazım.” diyor; çünkü memleketteki tüm yenilikler çılgın insanlardan kaynaklanıyor. Bugün akıllı bürokratların ve siyasetçilerin işi, memleketin her köşesinde ‘çılgın girişimcileri’ önemli projelerin başına getirmek. Yenice Belediye Başkanı Zeki Çay’ın projeye başından itibaren ve şimdiki kaymakamı Tarkan Keskin’in de kaymakam oluşundan beri Yenice’nin doğa turizmi projesine sahip çıkması, projenin sürekliliğini sağlıyor. Çünkü projelerin başarılı olması çalışmaların sürekliliğine bağlı. Son cümle: Bir gazete yazısı, siz harekete geçerseniz hayatınızı ve başkalarının hayatını değiştirebilir. Onun için okuduklarınızın üstüne harekete geçin.

Share Button

Bir cevap yazın