7 Liderlik Dersi

leadershipBir nehri takip ederek kaynağını bulmaya çalışırsanız, o size sıra dışı bir öğretmen olacaktır. Yıllardan beri liderlik eğitimleri versem de, en son düzenlediğim liderlik akademisinde ders hazırlığında kullandığım metot, nereye gittiğini önceden bilmediğim bir nehir gibi. Bu sayede basmakalıp bilgilerin dışında birçok yeni kavram keşfettiğimi paylaşmak isterim.

Birincisi geçmişin toplumsal liderlerinin, kitleleri peşinden götüren liderlerinin süresi bitti. Dijital dünyanın en büyük hizmetleri olan Apple, Google, Youtube, Facebook gibi kurumların liderleri, toplumların lideri değil, ama insanlar onların sundukları platformlarda yaşıyorlar. Dolayısıyla artık liderlik, birilerinin ne yapacağını söylemekle değil, tam aksine onların daha fazla özgürleşecekleri platformlar sağlamakla ilgili. Facebook ya da twitter veya youtube’da kimseye ne yapacağı söylemiyor, sadece platformun yapısı içerisinde özgürce yaşa ve üret deniyor.

 

İkincisi bugün liderlik küçük grupları ya da performans alanımızla ilgilenen insanları etkilemekle ilgilidir. Osmanlıca eserlere ilgi duyan dört-beş kişilik bir grubu, hocası yönlendirebilir ya da PSY isimli müzisyen, Gangnam Style şarkısıyla bir milyardan fazla kişiyi etkileyebilir ama kimse PSY’nin politik görüşlerini takip etmez.

Üçüncüsü bugün başka insanlara bir şey yaptırmanın en etkili yolu, onlara muhalif olmak veya onların komutanı gibi davranmak değil, onlara kibarca “size karşı değilim, ama sanki başka türlü olabilirmiş gibi geliyor” demek. Samimi ama tevazu dolu bir ifade başka insanların bizim teknemize binmesine ve birlikte yol almamıza izin veriyor.

Dördüncüsü geçmişten gelen ama hala geçerliliğini koruyan bir öğreti… Dış görünüşteki özgünlük ve farklılık insanların dikkatini çekiyor. Birisini etkilemek için yeterli değil, ama bir başlangıç noktası.

Beşinci olarak da acizlik psikolojisi (yapamayacağına, bir şeylerin değiştirilemeyeceğine olan inanç) insanların bir şey yapmasını engelliyor. Yüzlerce vaka, liderliğin imkanlarla değil, yapılabileceğine olan inanca sahip olmakla ilgili olduğunu gösteriyor. İmkanları olanlar yapamıyor, inancı olanlar imkanları olmasa da yapabiliyor.

Altıncı olarak Oxford ya da Harvard’dan mezun olmak insanı lider yapmaz. Belki başarılı yapabilir, ama lider yapmaz. Bir insanın çok zor bir sınavı geçmesi başarıdır; çok büyük para kazanması da başarıdır; ama liderlik değildir.

Başarı insanın kendi refahını yükseltmekle ilgilidir; liderlikse ise bir beklenti içinde olmadan başkalarının refahını yükseltmekle ilgilidir. Özellikle bu son cümle harika bir liderlik testidir. Bu teste lider olduğunu düşündüğünüz insanları koyabilirsiniz.

Yedinci olarak sosyal beceriler ne kadar önemliyse de liderlikte, düşünce daha önemlidir. Çünkü düşünce olmadan sosyal beceri, gevezelik olarak kalır. Onun için daha fazla yalnız kalmalı, olan biteni ya da olmayan ve bitmeyeni anlamak üzere düşünmeli ve vardığımız düşünsel sonuçlarla hareket etmeliyiz.

Yukarıda anlatılanları ve Türkiye’de son dönemdeki akıl yürütme hatalarını daha iyi görmek isterseniz 12 Kızgın Adam isimli kült filmi izleyebilirsiniz.

Share Button

Bir cevap yazın