Yaşamını hangi kararlar belirler?

karar-vermekAşağıdaki öykülerdeki isimler mahremiyeti korumak için değiştirilmiştir.

Zeynep, bir bankada şube müdürü. Başarılı kabul edilebilecek bir iş insanı. Tasarrufları sayesinde ev, yazlık ve araba almış. Ne var ki, oldukça geç sayılabilecek bir yaşta evlenmiş ve henüz çocuğu yok.

Osman, 35 yaşında. Liseden beri bir şirkette çalışıyor. Sadece bir arabası var. Gezmeyi ve yemeyi çok seviyor. Türkiye’de görmediği şehir kalmamış. Read more Yaşamını hangi kararlar belirler?

Share Button

Sıra Dışı “Üniversite Öğrencisi” Amaç ve Hedefleri ne olmalıdır?

Lsuper studentise yıllarından sonra üniversiteye başladığımızda çok azımız “Üniversite Öğrencisi” olarak neler yapmamız gerektiğini düşünürüz. Üniversitenin kendine göre bir sınırlı bir gerek seti vardır; derslere girmek, ödevler yapmak, vizelere, finallere hazırlanmak gibi. Birçok öğrenci, üniversite yıllarını bu sınırlı gerek seti ile geçirir. Halbuki üniversitede yapılabilecekler bundan çok daha fazlasıdır.

Üniversitede neler yapılabileceğini temel olarak amaçlar belirler. Bir öğrencinin Uzun ve kısa vadeli amaçları ve kısa vadeli hedefleri olmalıdır. Read more Sıra Dışı “Üniversite Öğrencisi” Amaç ve Hedefleri ne olmalıdır?

Share Button

Kaliteli Üniversitelerin 7 Kuralı

7k_logoBir üniversite, ne olursa kaliteli olur?

Birinci kural: Zor girilen ve zor mezun olunan üniversite iyi üniversitedir.

Her önüne gelenin, her parayı bastıranın girdiği okul, iyi bir okul olmaz. Matematik, fen, dil, sosyal bilgiler, sanat alanlarında zayıf olan, liseyi bitirinceye kadar öz disiplin kazanmamış, sorumluluk duygusu gelişmemiş öğrencilerin dört yılda sihirli bir şekilde başarılı bir öğrenciye dönüşmesini beklemek biraz hayalperestliktir. Read more Kaliteli Üniversitelerin 7 Kuralı

Share Button

Derin Yazı: Sürekli Başarısızlığın Sebebi

imagesSon iki ay içinde çokça içinde çeşitli yetişkin oyunları bulunan eğitimler yaptım. Her oyunun kendine göre bir dersi olsa bile hepsinden ortak bir ders çıkarmak genelde pek mümkün değildir. Ne var ki, kişisel bir aydınlanma yaşadım ve birçok alanda yaşadığımız ama farkında olmadığımız bir sorun tipi yakaladım. Read more Derin Yazı: Sürekli Başarısızlığın Sebebi

Share Button

Türkiye’nin eğitim sistemi

dershane

Kahramanmaraş’ta 300 lise ve üzeri okul mezununa 1 yıl boyunca girişimcilik dersi verirken her birine iş planı yazdırdım. Bu arkadaşlarımızdan 290 tanesi, hazırladıkları 15 sayfalık iş planlarında neredeyse imla ve dilbilgisi kuralları açılarından doğru bir cümle kuramadılar. Read more Türkiye’nin eğitim sistemi

Share Button

Sıra dışılar, tepkileri nasıl aşar?

obstaclesBetül isimli liseli bir okurum Sıra Dışı Yaşam Becerileri isimli kitabımı okumuş ve bana toplumsal yaşamınızda sıra dışı olmak zor mu, çevrenizdekilerin size bakışı nasıl diye bir e-posta atarak sormuş. Sıra dışı olmanın tarifi, toplum içinde sıra dışı olmanın zor ya da kolay olmasında belirleyici rol oynuyor.İnsanlar alışkanlıklarına çok bağlılar. Alışkanlıklar her şeyin bir düzen içinde kendini tekrar etmesi, insana hem güvenli hem de konforlu geliyor. Sıra dışı bir eylem, farklı düşünen bir insan, farklı bir yaklaşım sıradan yaşamın konforuna alışmış birisi için bir anlamda tehdit gibi geliyor.

Read more Sıra dışılar, tepkileri nasıl aşar?

Share Button