Şapşal Koca

abhaz masallariYıllardan beri düzenlediğim kurslarda her dersin başında insanlara geçen hafta ne öğrendiniz diye sorarım. Bazen bir filmden, bazen bir kitaptan bazen de gittikleri bir yerden söz ederler. 25 kişilik bir sınıfta 25 kişinin taze deneyimi buluşur sınıfta. Bu paylaşımı, benim vereceğim dersten daha önemli bulurum; çünkü hepimiz birbirimizden bir şey öğreniriz.

Sıra Dışı Yaşam Becerileri kursunun katılımcılarından kıdemli öğrenme ortağım Mevlüt Aksan’ın vesilesiyle Mahinur Tuna ile tanıştım. Read more Şapşal Koca

Share Button

Hangi Gruptasınız?

covertimeparadox250pxPhilip Zimbardo’nun Time Paradox-Zaman Paradoksu kitabına göre insanlar üç grupta altı farklı zaman perspektifiyle yaşıyorlar. Birinci gruptakiler Geçmişe olumlu ve olumsuz bakanlar; ikinci gruptakiler Şimdiki zamana odaklılar, bunlarda kendi içinde ikiye ayrılıyor Gününü Gün Etmek İsteyenler ve Sorumsuzlar. Üçüncü gruptakiler ise Gelecek odaklılar ve Yalan Dünyacılar.

Birinci gruptakiler Geçmişe Olumsuz Bakanlar; geçmişte yaşadıkları acılar, travmalar ve sıkıntılardan bir türlü kurtulamamış, bugünü ve geleceği sürekli olarak geçmişin o olumsuz deneyimleri üzerinden gören insanlar. Bu insanların kendi gelecekleri için atabilecekleri bir adım ve bu adımı destekleyebilecek enerjileri yok.

Geçmişe olumlu bakan insanlarsa nostaljik takılıyorlar. Onları mutlu eden şeyler geçmişten gelen izler, sesler ve tatlar. Nerde o eski bayramlar, o eski günler diyen insanlar. Aileleriyle birlikte olmaktan mutlu olan ama farklı bir gelecek için harekete geçecek cesareti ve enerjisi olmayan insanlar. Read more Hangi Gruptasınız?

Share Button

Spor Salonuna Gitmenin Püf Noktaları

spor salonu

İnsanın bedeninin eğitilmesi Antik Yunan’da en az zihinsel eğitim kadar önemliydi. Yüzyıllar boyu gerek sportif yarışlara hazırlık gerekse askeri eğitim amacıyla spor salonları kullanıldı. Yine de spor salonlarının toplumla buluşmasının tarihi 150 yılı geçmez. İnsanların çok spor yapmaya da ihtiyacı yoktu eskiden. Otomobil ve trenin olmadığı 1850’lerin öncesinde (Tren 1830’larda icat edildiyse de yaygın değildi) insanlar ulaşım için ya yürüyecekler ya ata bineceklerdi. Çamaşır yıkamak için çamaşırhaneye, çeşme başına ya da su kıyısına gideceklerdi. Read more Spor Salonuna Gitmenin Püf Noktaları

Share Button

İletişimde Sihirli Dokunuşlar

vector icon magic stickHemen herkes iletişim kurarken sorun yaşamıştır ve yaşayabilir. Arkadaşlarınız, meslektaşlarınız, üstleriniz, aile üyeleriniz ve başka sevdiklerinizle bir konuyu gündeme getirdiğinizde kendinizi çetrefilli bir çatışma içinde bulabilirsiniz.

Özellikle karşınızdaki kişiye uygun olmayan bir istekte ya da itirazda bulunduğunuzda çatışma başlar. Milyonlarca farklı konu olabilir bu. Öğrenci olan bir çocuğun bir arkadaşında kalmak üzere ailesinden izin almak istemesi olabilir. Bir kadının kocasından yeni bir ayakkabı almak üzere para talebi de tartışma konusu olabilir. Bir çalışanın amirinden ertesi gün geç gelmek üzere izin sorması da çatışma başlatabilecek konulardan biridir. Her türlü itiraz ve ret de çatışma konusudur. Read more İletişimde Sihirli Dokunuşlar

Share Button

Almanlar nasıl daha az çalıştıkları halde daha çok üretirler

almanBu hafta posta kutumda çok ilginç bir yazı vardı. Bu yazıyı biraz kısaltarak paylaşmak istiyorum.

Almanya iş hayatı, çalışma sistemi, refah düzeyi, üretim kalitesi konusunda yıllardan beri özenilen bir ülke. Hatta ‘işi Alman gibi yapmak’ gibi söylemler de vardır. Peki, Almanların bu konudaki sırrı ne? Üstelik bunu daha az çalışarak gerçekleştiriyorlar.Almanya 2012 yılında tek başına avro bölgesini büyük bir çöküşten kurtardı. Diğer yandan Alman işçiler, dünya çapında aynı statüdeki diğer işçilere göre, paralel olmayan işçi haklarından ve kısa çalışma saatlerinden diğerlerine göre daha fazla yararlanmakta. Peki, nasıl oluyor da bu ülkede haftada ortalama 35 saat çalışarak (üstelik yaklaşık 24 saat ücretli izinler de kullanıyorlar) yüksek seviyede üretim ve verimlilik sağlanıyor? Read more Almanlar nasıl daha az çalıştıkları halde daha çok üretirler

Share Button

Yeni Yıl Planları

dilek_agac_Yeni yıla 1 Ocak tarihine girsek de, yeni yıl planları için doğru zaman 15 Eylül’dür.  1 Ocak yılın hep ortasıdır. İnsanlar yıllık planlarını, çocukların okullarını ve yapacakları işlerini yaz sonrası için planlar. Ocak ayı kuzey yarım kürede aslına bakarsanız yılın ortasıdır ve plan yapmak için değil, planlarda düzeltme yapmak için uygun bir evredir. Bu düşüncelerimin gerçeklik payı var mı test edelim. Haftayı planlayanlar, planlarını Pazartesi gününden başlatırlar. Diğer bir ifadeyle tatil günü olan pazarın ertesine. Öyleyse yıllık planlarda uzun tatilin, yaz tatilinin arkasından başlamalıdır.  Bu takvim tartışmasını bir kenara bırakarak yeni yıl için, yeni milenyumun 14. Yılı için neler planlayabiliriz? Sorular benden; cevap vermek, karar almak ve uygulamak sizden!

Read more Yeni Yıl Planları

Share Button