Sugata Mitra: Bildiğimiz Eğitimin Sonu

Sugata MitraAmerika’da her yıl düzenlenen, benim Dünya Öğrenme Zirvesi olarak tanımladığım ATD (Association for Talent Development) Konferansı bu yıl Orlando’da yapıldı. Konferansla ilgili daha sonra yazacağım, ama toplantının baş konuşmacısı Sugata Mitra’nın konuşması o kadar çarpıcıydı ki, açık zihinler için bu yazıda o konuşmayı özetlemek istiyorum.

Geçtiğimiz yıl En İyi TED Konuşması Ödülü’nü alan Profesör Sugata Mitra, konuşmasına at arabalarındaki değişimden söz ederek başladı. Eskiden at arabalarını süren bir sürücü, bir de yolcular olurdu. At arabasının yönetim modeli her yerde geçerliydi. İşyerinde müdür ve çalışanlar vardı. Orduda komutan ve askerler vardı.

Read more Sugata Mitra: Bildiğimiz Eğitimin Sonu

Share Button

Melih Arat’ın TED KONUŞMASI

Share Button

Türkiye neden Nepal’in ilerisinde ve ABD’nin gerisinde?

NepalNepal’deki deprem haberini ilk duyduğumda, ilk belirlemelere göre 155 kişi ölmüştü. Bu ilk sayının yanıltıcı olduğunu, daha önce iki kez gittiğim bu güzel ülkede binlerce kişinin öldüğünü tahmin etmiştim. Bölgedeki binaların kalitesini ve dayanıklılığını anlamak için inşaat mühendisi olmaya gerek yoktu. Soru şuydu: Neden Nepal’de binalar bu kadar dayanıksız inşa edilmişti?  Cevaplardan birincisi şöyle: Nepal çok fakir bir ülke ve dayanıklı inşaat yapacak zenginliği yok. İkincisi ülkede eğitim imkanları çok sınırlı kalmış ve ülkenin yetişmiş mühendis kadroları çok az. Üçüncüsü ülkede inşaat yönetmeliklerini düzenleyecek ve bunları denetleyecek resmi idareler de yeterince gelişmemiş.

Read more Türkiye neden Nepal’in ilerisinde ve ABD’nin gerisinde?

Share Button