İnce Ayar

ince ayarYıllardan beri kullandığım bir ifade var: “İnce Ayar”. Bu ifade ile anlatmaya çalıştığım şey şu: Bir şey yapabiliriz, ama yaptığımız şeyin sonuca ulaşıp ulaşmaması, onu ince ayar yapmamızla ilgilidir. Örneğin, yemek yapanların iyi bildiği bir şey vardır. Bir yemeğin lezzeti, yemekte kullanılan malzemelerin doğru ölçüde olmasıyla ilgilidir. Tuzu fazla kaçan yemeğin, şekeri fazla gelen tatlının, fırında fazla kalan kekin lezzeti iyi olmaz. Pizza yaparken 200 derece ısıyı bulmuş bir fırına börek atmakla, oda sıcaklığından 200 dereceye ulaşmaya çalışan bir fırına börek atmak arasında fark vardır.

İnce ayar yöntem, amaca ulaşmak için yaptığımız eylem ya da eylemlerin doğru kurgu ve doğru formül uygulamasıyla hedefi 12’den vurdurur. Birkaç örnek üstünde düşünelim:

 

Read more İnce Ayar

Share Button

4 Küçük ama Büyük Şey

4Bülent Ortaçgil’in muhteşem bir şarkısı vardır, “Küçük şeyler” diye. Hep küçük şeyler bizi usandıran/Küçük şeyler bizi utandıran / Küçük şeyler bizi yarıştıran / Küçük şeyler bizi uzlaştıran. Üstün Dökmen daha sonra bu şarkının adını programına isim, şarkıyı da jenerik müziği yapmıştı. Açıkçası yaşamlarımız tam bu şarkının anlattığı geçiyor ve bu sarmalın dışına çıkabilenler kazanıyorlar.

Küçük şeyler bizi usandırıyor, küçük şeyler için kavga ediyoruz, küsüyoruz. Geçenlerde bir haberde vardı. Read more 4 Küçük ama Büyük Şey

Share Button

Neden bu kadar korkuyoruz?

fearKanada’da Waterloo şehrinde değerli dostum Engin Sezen ile, Perşembe günü sabah erken saatte bir kitap kulübüne katıldık. Kulüp üyeleri İkinci Dünya Savaşı sırasında idam edilen ünlü bir Alman papazın (Dietrich Bonhoeffer) hayat öyküsünü içeren bir kitabı inceliyorlardı. İyi Hristiyanların nasıl olup da Hitler’e karşı çıkmadığı tartışılmaya başlandı. Konuşma sırası bana gelince, Harvard Üniversitesi’nin ünlü hocası Barbara Kellerman’a göre İkinci Dünya Savaşı sırasında olanların Hitler’in değil, ona mani olmayan Alman toplumunun suçu olduğunu söyledim. Kellerman’ın kitabına göre, liderden önemli olan, lideri takip edenler.

Read more Neden bu kadar korkuyoruz?

Share Button