Jakopo Pizzetti

Jakopo PizzettiKahramanmaraş’tan Göksun’a giderken karşıdan gelen bir bisikletli gördüm. Kendisini geçtikten sonra Yakup Bey’e “U” dönüşü yapmasını ve bisikletçiye yanaşmasını rica ettim. Bisikletçinin İtalya’dan Türkiye üzerinden Hindistan’a doğru gittiğini öğrendim. Oldukça yorgun görünen bu genç İtalyan gence akşam saat 5’te Kahramanmaraş’ta buluşalım, sana bir yemek ısmarlayayım dedim.

Akşamleyin saat beş olduğunda ortada yoktu; bisikletle belki hala varamamış ya da adresi bulamamış olabilir diye düşündüm. Yirmi dakika sonra buluşma noktasına ulaştı. Ekip arkadaşım Serpil Ata ve isimli bu İtalyan ile yemeğe gittik. Yemeğe başlarken “Bismillah” deyince şaşırdım. “Sen bunu nereden öğrendin” deyince, “Bismillah for food, maşallah for truck” (Yemek için Bismillah, kamyon için Maşallah” diye cevap verdi.

Read more Jakopo Pizzetti

Share Button

Arkadaş Sırları

critical-friends-homeArkadaş edinme birçok örnekte tesadüfen oluyor. Üniversiteye ya da liseye ilk gittiğimizde yan yana oturduğumuz, ilk tanıştığımız kişi arkadaşımız oluyor. Ya da okula giderken yolda birlikte yürüdüğümüz kişi arkadaşımız oluyor. Askerde koğuşta ranzada yatan kişi arkadaşımız oluyor. Bu ve benzeri durumları birçok kişi yaşıyor. Özetle arkadaşlarımızı seçmiyoruz; arkadaşlarımız yanımıza yakınımıza düşen kişilerin arasından oluyor.

Read more Arkadaş Sırları

Share Button

Aidiyet Kültürü

peoplearoundtheworldEğer bir lisede ya da bir belediyede veya özel bir şirkette, işiniz değişim ve iyileştirme sağlamak olsaydı ne yapardınız? Örgütlerde değişim ve iyileşme, örgüt içindeki tek bir kişinin değişmesi ve iyileşmesiyle değil, yaygın olarak gerçekleşmesiyle anlam kazanır. Ancak örgüt içindeki değişimin önünde temel bir çatışma vardır. Joseph Juran, 1964 yılında kaleme aldığı “Management Breaktrough-Yönetimde Hamle Yapmak” isimli kitabında bir örgütte yer alan insanların iki amacının olduğunu vurguluyor. Bunlardan biri bireylerin kişisel amaçları, ikincisi de organizasyonla ilgili amaçları. Herhangi bir karar durumunda, birey ya kişisel amacına uygun olarak ya da kurumun amacına uygun olarak hareket eder. Elbette herkes kendi kişisel amacına uygun hareket ederse, organizasyon kendi amacına ulaşamaz.

Read more Aidiyet Kültürü

Share Button

Akıllı Şirketler

 

argeSony, Apple, Microsoft, Google ve Samsung gibi şirketler çapında bir şirketimiz olmasa da teknolojik üretim, yazılım geliştirme konularında çok sayıda Türki firmasının önemli gayretleri ve aldıkları sonuçlar var. Bunlardan biri de General Mobile şirketi. Akıllı telefon endüstrisinde General Mobile şirketinin Türk ortaklı bir şirket olduğunu yeni öğrendim. Daha önce yabancı menşeli bir firma sanıyordum. General Mobile şirketinin üst düzey yöneticisi Muzaffer Gölcü ile yaptığım görüşmede, bu firmanın telefonlarının Türkiye pazarında oldukça da önemli bir payı olduğunu keşfettim.

Read more Akıllı Şirketler

Share Button