Dürüstlüğün Getirdiği Özgürlük

freedom

 

İnsan ne zaman özgürdür? Çok parası olduğunda mı, yoksa ahlakı olduğunda mı? Para ile her şeyi yapabilir miyiz? Öyle görünüyor. İstediğiniz yere tatile gidebilirsiniz. İstediğiniz arabayı alabilirsiniz. İstediğiniz eşyalara sahip olabilirsiniz. İstediğiniz kadar eğlenebilirsiniz. Okula bile gitmeye gerek kalmaz gibi görünüyor. Bana sorarsanız sadece böyle görünüyor.

Read more Dürüstlüğün Getirdiği Özgürlük

Share Button

Hangi roldesiniz?

???????????????????????????????????????
Aile içi çatışmalarının ya da genel olarak iletişim çatışmalarının temelinde çoğu zaman basit bir model yatar. Aile bireylerinin hepsi, diğer üyeler için hediye kabul edilebilse de yine de pek çok aileden çatışma eksik olmaz. Çatışmaların kökünde Chris Argyris’in sınıflamasını yaptığı rollerin uyuşmazlığı bulunur. Argyris’e göre üç tip rol vardır:

Read more Hangi roldesiniz?

Share Button

Nasıl Anne-Baba olmalı?

parenting-styleBirçok anne-baba çocuğundan ya da çocuklarından şikayetçidir. Şikayetler de birbirine benzer. “Hiç ders çalışmıyor…. Söz dinlemiyor… Çok dağınık…” Bazısı için de “Pabuç kadar dili var… Hep geç kalkıyor… Hiç ödev yapmıyor… Hiç yardımcı değil… Çok yanlış hareketleri var… Giyimi hiç uygun değil… Çok sorumsuz…” denir. Bu şikayetler ve benzerleri birçok anne-babanın ağzından hiç düşmüyor. Çocuklarından yakınlarına şikayet ettikleri gibi, bu şikayetleri çok daha sık çocuklarının yüzlerine de dile getiriyorlar. Çocuklar cesaret edebilseler kendi bakış açılarından görünen anne-babalarını tarif ederek bu şikayetlerin mislini dile getirebilirler.

Read more Nasıl Anne-Baba olmalı?

Share Button

Peşini Bırakma

agacAğaç, bir Ege köyünde doğmuştu. Köyün tamamı nesillerdir zeytincilikle uğraşıyordu. Ağaç’ın annesi-babası, dedesi, dayıları ve amcaları da zeytinciydi. Ağaç ilköğretime başladığında bir taraftan da zeytincilikle ilgili işlere yardım ediyordu. Bir Cumartesi günü Ağaç’ın babası Ağaç’ı da alarak bir iş için İzmir’e gitmişti.Bu seyahatlerinde işleri bitince Ağaç’ı bir sinemaya da götürmüştü. Köylerinde o yıllarda televizyon bile olmayan Ağaç sinemaya hayran kalmıştı. Sürekli sinemayı düşünmeye başlamıştı. Gazetelerden sinema haberlerini derliyor; onları bir deftere yapıştırıyordu. Orta okul başladığında İzmir’deki uzak akrabaları ziyaret bahanesiyle İzmir’e gidiyor ve sinema izliyordu. Bütün bu sinema düşünceleri, sonunda onu film yapma fikrine getirdi. Ailesi ve tüm köylüler gibi zeytinci olmayacaktı. Onun bu tutkusunu köydeki herkes öğrendi. Babası ona müthiş kızgındı.

Read more Peşini Bırakma

Share Button

Kendimi ve hepinizi affediyorum

forgiveNeden kızarız? Birçok nedeni olabilir. Nedenlerden biri, istediğimiz bir şeyin olmamasıdır. Bazen de birine kızarız, istediğimiz bir şeyi yapmamıştır ya da istediğimiz bir şeyin olmasına engel olmuştur. Gitmek için hazır olmasını istemişizdir, ama olmamıştır; çocuğumuza odasını toplamasını söylemişizdir; ama toplamamıştır. Kahvaltı edeceğizdir; ama ev arkadaşımız tüm kahvaltılıkları bitirmiş ve hiç alışveriş yapmamıştır. Hızla bir yere yetişmeye çalışıyoruzdur; ama önümüzdeki araba ağır ağır ilerliyordur; iş arkadaşımız yapması gereken bir şeyi yapmamıştır. Bunlara benzer tüm durumlarda karşımızdakini suçluyoruz ve onlara kızıyoruz. Bir de kendimize kızdığımız durumlar var.

Read more Kendimi ve hepinizi affediyorum

Share Button

Action-Eylem Ülkesi: Amerika

A red button with the words "Take action" on it2010 yılında Hakan Turgut ile birlikte Liderlik Programına katıldığımız Harvard Üniversitesi’nin sosyal tesislerinden yararlanmaya karar verdik. Amacımız nehir kanosu kullanmaktı. Tesislere gittiğimizde, nehir kanosu kullanmak için öncelikle bir yüzme testinden geçmemiz gerektiğini söylediler. Hakan Türkiye’deki lisanslarımızı çıkartıp gösterdi ama belgelere bakmadılar bile. Biz de “tamam” diyerek yüzme testinin yapılacağı Harvard Üniversitesi’nin havuzuna gittik. Bize yüzme sınavını bir cankurtaran yaptıracaktı. Biz birkaç kulaç atacağımızı düşünürken, cankurtaran tam olimpik bir havuzda 4 tur yüzmemiz gerektiğini söyledi. Havuza atladık.

Read more Action-Eylem Ülkesi: Amerika

Share Button