Bu notlar özel

bu-notlar-ozel    Emek Sineması’nın yıkılması, restorasyonu ile neredeyse savaş çıktı. Bana sorarsanız, “adamın mülkü” ne isterse onu yapar. İster yıkar, ister restore eder.

    Türk kültür tarihinin parçası diyorsanız, İKSV gibi bir vakıf bastırır parayı, alır ve olduğu gibi muhafaza eder. O yürüyüş yapanlardan birine miras kalmış olsaydı bina, kendisine “burayı alışveriş merkezi yapıyoruz, sana da 20 milyon dolar veriyoruz” deselerdi, herhalde o kişi yürüyüşü bırakır “Gangnam Style” dansına başlardı.

Fazıl Say, Twitter’da yazdıklarından ötürü hüküm almış. Bir klasik müzik bestekârı ve icracısının konuşması nasıl olmalıdır? Dünyanın her yerinde böyle üst sanat dallarıyla uğraşanlar, dünyanın en zarif ve en beyefendi insanları olmuşlardır. Argo ya da hakaret içeren sözlerse dillerinin ucundan bile geçmez. Klasik müziğin kendisine terstir bu. Fazıl Say, fikirleri nasıl olursa olsun, o üslubu ve konuşma içeriğini kendisine ve sanatına nasıl yakıştırmış inanamıyorum. Bir de büyük müzik insanları, karşı oldukları fikirleri sanatlarıyla ifade eder diye biliyorum, Twitter kahve yazışmalarıyla değil. Bir arabesk sanatçısı böyle küfürlü konuşsa belki anlarız. Tam aksine rahmetli Müslüm Gürses’i düşünüyorum da nasıl beyefendi, nasıl kibar bir insandı… Orhan Gencebay keza öyle…

Read more Bu notlar özel

Share Button

Saraybosna’da sıra dışı bir üniversite

international-burch-university    Yurtdışında Selam filminde işlenen Türk okullarının yanı sıra Türk üniversiteleri de var. Bunlardan biri de Saraybosna’daki International Burch University.

    Geçtiğimiz günlerde bir konferans vermek için bu üniversitemizde bulunduğumda hem çok çalışkan hem de sıra dışı yaklaşımları olan bir ekip gördüm. 22 farklı ülkeden öğrencinin bulunduğu okulda öğrencilerin çoğunluğunu Boşnaklar oluşturuyor. İngilizce eğitim verilen üniversitede Türk öğrencilerin oranı yüzde 42.

Read more Saraybosna’da sıra dışı bir üniversite

Share Button

İsviçre’den inovasyon dersleri

Geçtiğimiz pazartesi günü Novartis isimli dünyanın en büyük ilaç şirketlerinden birinin düzenlediği bir konferans için İsviçre’nin Basel şehrine gittim. Basellilere ve inovasyonlarına hayran oldum.

Tren istasyonundan indikten sonra biraz yağmur atıştırıyordu ve taksiye binme gafletinde bulunduk, 3-4 kilometrelik yolu 45 dakikada alabildik; çok trafik olduğu için değil, tramvay ve bisikletin geçiş üstünlüğü olduğu için. Dünyanın en zengin insanlarının yaşadığı İsviçre’de yağmurlu ve soğuk bir günde dahi, İsviçreliler bisiklete ve tramvaya biniyorlar. Otele ulaştığımızda resepsiyonda her birimize oda giriş kartının yanı sıra bir kart verdiler; İstanbul’un kent kartı gibi bir kart. Otelin belediye ile anlaşması varmış, otelde kalanlar şehirde toplu ulaşım araçlarına ücretsiz biniyorlar. Böylece şehre gelen turist ve iş insanlarının toplu ulaşımı kullanmasını teşvik edip trafiği azaltıyorlar.

Read more İsviçre’den inovasyon dersleri

Share Button

Kalıcı olmanın formülü var mı?

kalici-olmakStar Wars Clone Wars isimli animasyon dizisinin devamı hazırlanmayacak. Dünyanın en olağanüstü, en çok hayran kitlesine sahip animasyon dizisinin devamının hazırlanmayacak olması sevenlerini deyim yerindeyse yasa boğdu.

Star Wars’un 6 filmlik serisi yaşam ve yönetim dersleriyle dolu. Görmediyseniz, bu filmin basit bir bilimkurgu filmi ya da aksiyon filmi olmadığının farkında olarak izlemenizi ve öyküyü tartışmanızı tavsiye ederim. 6 sinema filminin ardından Klon Savaşları isimli 5 sezonluk animasyon serisi çekildi. Diziler tabiatları gereği, kısa sürede çekildiklerinden fabrikasyondur; şişirmedir; kalitesizdir; sayısız senaryo, mantık, oyunculuk ve yapım hatalarıyla doludur; ama Klon Savaşları animasyon serisinin her biri, bir büyük film hazırlama çabasıyla hazırlanmış muhteşem yapımlar. Bundan daha önemlisi hemen her bölüm üstüne saatlerce değerlendirme yapabileceğiniz liderlik, kişisel gelişim, strateji, problem çözme dersleriyle dolu. Kişisel gelişim kitabı okumak yerine  Klon Savaşları’nın bir bölümünü izleyebilirsiniz. 5 sezonluk dizinin içinde diğer televizyonlardaki bıktıran aşk hikâyelerinden neredeyse hiç olmaması, karşı cinse duyulan aşkın görevlerin gerisinde kalması ise dizinin başka bir şaşırtıcı özelliği.

Read more Kalıcı olmanın formülü var mı?

Share Button

İngiltere’den üniversite manzaraları…

Okurum Şerif Dilek, Oxford ve Cambridge üniversiteleri hakkında bir gezi yazısı yazmış; benim hoşuma gitti, biraz kısaltarak sizlerle paylaşmak istedim.

Verdikleri eğitimin kalitesi bakımından dünyada kendini ispatlamış olan Oxford ve Cambridge üniversiteleri, bizim bildiğimiz gibi üniversite değiller, öncelikle bu üniversiteler şehrin birçok noktasına dağılmış bulunan ‘college’ dedikleri okullardan oluşuyor ve bunların hepsi de öğrenci alırken kendi kurallarını uyguluyorlar. Oxford 39, Cambridge 31 kolejden oluşuyor. Bu okulları gezerken ilk bakışta gözüme çarpan, okulların akademik kalite ve zenginliğinin yanı sıra öğrencilerin sosyal yönünü geliştirmek için birçok aktivite ve sporun da sunulması. Okulların sahip olduğu geniş yeşil alanlar ve bahçeleri ile birlikte futbol, cricket, rugby, su sporları, tenis, beyzbol vs. gibi sporlar için dikkate değer alanları öğrenciler için ayırdıklarını görebiliyorsunuz. Bu kolejlerin hepsini gezip dolaşabiliyorsunuz; üniversiteyi turizme açarak buradan da üniversitenin kazanç elde etmesini sağlamışlar. Turizmin Cambridge şehrine 525 milyon doların üzerinde yıllık getirisi var.

Read more İngiltere’den üniversite manzaraları…

Share Button