Güzel haberler…

guzel-haberler-kitap    Kimisi milyoner, kimisi çok ünlü olmayı hayal eder, bense çocukluğumdan beri semt ve üniversite kütüphanelerinin 24 saat açık olmasını hayal ederim.

Geçtiğimiz günlerde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ne bir konuşma için gittiğimde bu hayalimin gerçek olduğunu gördüm. Üniversitenin değerli ve vizyoner rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner’in girişimiyle üniversite kütüphanesi Türkiye’nin 24 saat açık olan ilk kütüphanesi olmuş. Erişilebilen eser sayısı 500 bini geçen üniversite kütüphanesinin yeni hedefi 1 milyon kitaba ulaşmak.

Read more Güzel haberler…

Share Button

Kitaplara âşık bir adamın notları…

kitaplara-asik-bir-adamin-notlari    Önceden okuduğum birçok muhteşem kitabın baskısı yok. Örneğin, Şans Faktörü, Beşinci Disiplin, Mor İnek, Değişim Mühendisliği ve şu anda sayamadığım diğerleri piyasada yok, kimseye tavsiye edemiyorum.

    Bazen yeni bir kitabı bulmak bile çok zor oluyor. Geçtiğimiz günlerde Mevlana İdris Zengin’in kitaplarını Kadıköy’ün bütün büyük kitapçılarında aradım; 10 kadar eseri olan bu tanınmış yazarın hiçbir eserini bulamadım. Elimde imkân olsa tüm yayınevlerini, yazarları ve okurlarını karşıma alıp danışmanlık yapmak isterdim. Söyleyeceğim şey şu olurdu: “Yeni baskısı olmayan kitapları veya iyi dağıtamadığınız kitapları lütfen e-kitap olarak internette satışa koyun.” Benim gibi bu kitapları mutlaka bulmak isteyen varsa hiç olmazsa cep telefonundan ya da tabletinden alsın okusun. Bu arada sevgili okurlarım sizle de paylaşmak isterim ki, bir kitabın sayfalarını çevirmek ne kadar size hoş geliyorsa da e-kitap da çok pratik; onlarca kitabı sadece bir cihazda taşıyorsunuz ve daha önce Kindle hakkındaki yazımı okursanız bu cihazların birçok üstünlüğü olduğunu görürsünüz. İdefix’in e-kitap sistemi fena değil, üstelik iPad, iPhone ve tabletlerde de çalışıyor; olasılıkla bende olmayan android sistemli cihazlarda da… Hemen telefonunuza kurun, içinde 10 kadar da bedava kitap var; indirin, okumayı deneyin. Son derece pratik ve keyifli. D&R’ın da böyle bir sistemi var; ama tecrübeme göre sanırım onların sistemlerini biraz daha geliştirmesi gerekli.

Read more Kitaplara âşık bir adamın notları…

Share Button

Kendini müşterilerine sevdirme

Kendini-müşterilerine-sevdirmeAmazon firması, öyle başarılı bir performans çiziyor ki, Apple, Google ve Microsoft gibi teknoloji devlerini kısa bir sürede geri bırakırsa hiç şaşırmayın.

Amazon bilmeyen herhalde çok azdır; Amerika merkezli başta kitap alışverişi olmak üzere internetin en büyük perakende satış şirketidir. Müşterilerine kendi okuma cihazları, tabletleri, telefonları ve kişisel bilgisayarları üzerinden ulaşmaktadır. Read more Kendini müşterilerine sevdirme

Share Button

Milli parklar için köprü kuralım

Geçen cumartesi Bisikletliler Derneği Başkanı değerli insan Murat Suyabatmaz önemli bir mesele olduğunu belirterek benimle görüşmek istedi.

Kendisinden 86 sivil toplum kuruluşunun yaptığı incelemelere göre hazırlanan Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanun Tasarısı’nın önemli mahzurları bulunduğunu öğrendim. Kanun tasarısı aslında ülkemizde biyolojik çeşitliliğin ve doğanın daha etkili korunması için kurumsal ve yasal çerçeve oluşturmak amacını taşıyor. Ancak tasarının mevcut haliyle TBMM’den geçmesi durumunda, ülkemizdeki ormanların, sulak alanların, kıyıların ve bütün diğer doğal alanların geri dönüşü olmayacak tahribatlara karşı savunmasız kalmasına yol açacak gibi görünüyor. Tasarının kanunlaşmasıyla ülkemizde bugüne kadar ilan edilmiş bütün korunan alanları yeniden değerlendirilecek. Doğaseverler, yeniden değerlendirme sürecinde birçok alanın mevcut koruma statüsünü kaybedeceğinden kaygı duyuyor. Tasarı ‘doğal sit’ statüsü kavramını ortadan kaldırıyor. Devlet, tasarıda bahsi geçen ‘üstün kamu yararı’ ifadesi ile bir milli parkı yatırıma açabilir. Üstün kamu yararı gerekçe gösterilerek bir otoyol, enerji yatırımı ya da sanayi tesisi için kullanılabilir. Kanunu hazırlayanların niyetleri belki iyi olabilir; ama tasarıda bırakılan bu açıklık ileride çıkarcı çevrelerin doğayı ve milli parkları kolayca harcamalarına yol açabilir.

Read more Milli parklar için köprü kuralım

Share Button