Tokyo gözlemleri-1

Bu satırları Tokyo’da bir otel odasından kaleme alıyorum.

Tokyo’da ne gördüm? Japonya’da büyük ödemelerin haricinde kredi kartı kullanılmıyor ya da çok az kullanılıyor. Sistem tamamen nakit üstüne kurulu. Batı ülkelerini gezerken değişik nedenlerden nakit taşımayı pek sevmem ve alışverişi kredi kartıyla yaparım. Dünyanın en gelişmiş ikinci ülkesi, bazı sıralamalara göre birinci ülkesinde kredi kartı kullanılmıyor. Türk bankacılar kızmasın, perakende işletmeciler bir kuruş parayı bankalara kaptırmıyorlar. Bir restorana gittiniz diyelim, bu Read more Tokyo gözlemleri-1

Share Button

‘Evet’ demenin gücü

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile birlikte, İstanbul’da Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (TÜMSİAD) iftarına katılan Prof. Dr. Burhan Kuzu, Özal’a danışmanlık yaptığı yıllarda bizzat kendisinden dinlediği olayı aktardı.

Özal’ın dil öğrenmek için 5 arkadaşıyla beraber Amerika’ya gitmeye karar verdiğini ve yan yana bilet aldıklarını anlatan Kuzu, Özal’ın ağzından olayı şöyle aktardı: “Uçaktayız. İngilizce hiç bilmiyoruz. Bir ‘yes’ bir de ‘no’yu biliyoruz. Oradan bir hostes geldi. Bir şeyler söyledi, anlamadık. Bizim arkadaşlar korktu ve ‘no’ dedi. Bana geldiğinde ben de bir şey anlamadım ama ‘yes’ dedim. Read more ‘Evet’ demenin gücü

Share Button

Geç değil

 Depresyon hali ne zaman başlar? Bu konuda psikologlar ve psikiyatristler ayrı ayrı ve kendilerince profesyonel cevaplar verecektir. Bu konuda benim vereceğim cevaplardan biri ise oldukça basittir.

İnsanın ümidinin bittiği noktada depresyon başlar. Hayatımızda bir şeylerin iyileşeceğine olan inancımız kalmadığında enerjimiz biter. Her şey için bir isteksizlik başlar. Kalkmak da zor gelir, işe gitmek de ve hatta arkadaşlarla eğlence için buluşmak da. Ümitle birlikte kaybolan tek şey ümidin kendisi değildir; aynı zamanda anlam da kaybolur. Anlam kaybolduğunda insan yaşama amacını da kaybeder ve zaman beyhude bir şekilde geçer.

Read more Geç değil

Share Button

Eksi(k)

Geçen yıl okuduğum en ilginç kitaplardan biri, Matthew E. May tarafından kaleme alınmış In Pursuit of Elegance (Zerafetin Peşinde) idi. Türkçeye çevrilmemiş bu kitabın alt başlığı, içeriği hakkında ipucu veriyor: Neden en iyi fikirlerin her zaman eksik bir tarafı vardır?

Read more Eksi(k)

Share Button

Kişisel gelişim tu ka ka mı?

Kişisel gelişim çabası, insanın kendisinin daha iyi bir versiyonunu geliştirme çabasıdır.

Batı’da ve Doğu’da insanlar sürekli daha iyiye ulaşmak için çabalamıştır. Hıristiyanlık veya İslam dinine bakılacak olursa tekamül eden, olgunlaşan bir insan aranmaktadır. Budistler için aynı amaçlar geçerlidir. Konfiçyüs öğretileri de aynı şekilde daha iyi bir insan ve toplum gelişimini amaçlamıştır. Kişisel gelişim bu anlamda sekülerizmin değil, tek tanrılı dinlerin ve Uzakdoğu öğretilerinin temel yaklaşımıdır. Mesela Ramazan ayını ben başlı başına bir kişisel gelişim ayı diye algılıyorum. Neden oruç tutuyoruz, irademizi güçlendirmek ve geliştirmek için.

Read more Kişisel gelişim tu ka ka mı?

Share Button

Kitap Fuarı’ndan ne alalım?

Kitap öneri listesi yapmak benim için hem kolay, hem zor. Arnavutluk’ta Epoka Üniversitesi’nde İngilizce verdiğim dersler için her hafta en az iki tane İngilizce kitap okumam gerekiyor.

Geçen yıldan bu yana çok güzel kitaplar okudum. Bunların birçoğunu Today’s Zaman gazetesinin pazar versiyonu olan Sunday’s Zaman’daki köşemde işledim.

Read more Kitap Fuarı’ndan ne alalım?

Share Button